Novinky a názory / názory a komentáře

Šantovka Tower a boj o panorama Olomouce

Organizátoři podpisové akce, která právě probíhá, jejím prostřednictvím chtějí poukázat na fakt, že kulturní dědictví Olomouce patří  všem občanům České republiky. V pořadí již třetí petice motivovaná záměrem výstavby tzv. Šantovka Tower má tentokrát celostátní záběr a místním politikům chce vysvětlit, že kauza dospěla do stadia, kdy je nutné skutečně přijmout politickou zodpovědnost, tzn. využít své pravomoci a přestat se schovávat za orgány státní správy.

Martina Mertová , 8. 6. 2017

První petice byla předána primátorovi Olomouce Martinu Novotnému již v květnu 2012. Signatáři v ní reagovali více než 900 podpisy na Návrh nového územního plánu, který pro lokalitu budoucí Šantovky Tower počítal s výškovou stavbou. V prosinci 2012 investor poprvé veřejně představil projekt Šantovka Tower londýnského ateliéru Benoy. Spolek v únoru 2013 sebral dalších 700 podpisů, aby dle zákona o obcích mohl žádat zastupitelstvo o projednání Šantovka Tower. Žádost je týmž primátorem odmítnuta s tím, že město Olomouc zaujme stanovisko na prvořadou ochranu veřejných, zákonem chráněných hodnot až po zahájení územního řízení.

Pasivní samospráva

V březnu 2013 na oddělení památkové péče olomouckého magistrátu doputovala společná žádost investora (Office Park Šantovka) a statutárního města Olomouce o stanovisko pro novostavbu Šantovka Tower. Samospráva města je při řízení pasivní, nehájí jeho objektivní průběh, umožňuje investorovi zpochybnit materiály vlastního Odboru koncepce a rozvoje, nerozporuje zjevná procesní pochybení. V říjnu 2013 zmíněné oddělení památkové péče olomouckého magistrátu vydává i přes zásadní nesouhlas Národního památkového ústavu první kladné stanovisko k záměru výstavby Šantovka Tower. Občané masivně demonstrují, následuje v pořadí druhá oficiální petice nazvaná Olomoucká výzva, kterou podepsalo 2300 občanů. Primátor v reakci na petici upozorňuje na možný problém ušlého zisku investora a chce s ním navázat osobní jednání. Zda jednání proběhlo a s jakými výsledky, se veřejnost nedozvěděla. Druhé kladné stanovisko magistrátních památkářů přišlo v září 2014.

Zákaz výškových dominant na celém území města

Dvěma přezkumy odboru kultury a památkové péče olomouckého Krajského úřadu se pro nezákonnost ruší obě kladná památkářská stanoviska. V září 2014 Zastupitelstvo města Olomouce schvaluje nový územní plán, který na podnět Ministerstva kultury zakazuje jakékoli výškové dominanty na celém území města. Investor vzápětí žaluje město, Krajský soud v Ostravě na jeho popud ruší tu část územního plánu, která omezuje výškovou hladinu nové zástavby na stavebním pozemku Šantovka Tower.

Výškové limity se znovu nastavují

Magistrát města Olomouce zahajuje pořízení změny územního plánu Olomouce s cílem znovu nastavit v této lokalitě výškové limity - autoři návrhu mimo to odborně a velmi precizně dokládají, že ŠTW by měla negativní vliv na historicko-umělecké hodnoty Olomouce. V září 2015 město Olomouc požaduje posunutí termínu na opravu územního plánu - Nejvyšší správní soud žádost zamítá s tím, že město může řešit situaci dočasnou stavební uzávěrou a dále uvádí: "nelze hovořit o tom, že by mohlo investorovi vzniknout legitimní očekávání stran bezproblémové budoucí realizace jeho záměru". Rada města Olomouce práce na vydání stavební uzávěry sice zahájila, ale ke kýženému výsledku se z obav před varováními investora ani po 15 měsících dosud nedobrala. Právní vakuum nad lokalitou ŠTW tedy trvá dál.

Odvolací proces selhává

V dubnu 2016 se reorganizoval Krajský úřad. Zanikl samostatný odbor kultury a památkové péče. Mgr. Vlasta Kauerová z magistrátního odboru památkové péče vydává třetí kladné stanovisko a „na Kraji" už není, kdo by ho jednoduše zrušil. Naproti tomu investor umně obrátil pozornost úředníků (a politiků) k dlouho tutlanému problému - zpochybnil statut ochranného pásma rezervace, s nímž se však v Olomouci běžně operuje už od roku 1987. Proces ujasňování jeho statutu zcela zmrazil přezkumné řízení.

Neblahé novinky aneb kostlivec ve skříni

Počátkem letošního roku vyšly najevo staronové, závažné skutečnosti. V prosinci 2016 advokáti společnosti SMC Development a. s. upozorňují Statutární město Olomouc na existenci smlouvy, která zavazuje město k bezvýhradné podpoře developerského záměru jako celku, včetně Šantovka Tower. Už na podzim 2010 totiž Zastupitelstvo města Olomouce schválilo „smlouvu o spolupráci v oblasti infrastruktury a budoucích smlouvách“, která tehdy primárně řešila novou tramvajovou trať protínající dotčené území. Smlouvu podepsal někdejší primátor Martin Novotný (ODS). Na první pohled oboustranně výhodné partnerství města a soukromého investora se při bližším zkoumání dostává do zcela opačné roviny.

Investor varuje

Město se ve smlouvách zavázalo k úzké součinnosti na výstavbě velkého developerského projektu, který však nebyl ve smlouvách popsán. Současně město nesmí bez předchozí dohody učinit žádné kroky, které by mohly celý developerský projekt ohrozit. Právníci investora nyní upozorňují město na její již vzniklá porušení - především vydání nového územního plánu v září 2014. Zároveň důrazně varují před vyhlášením stavební uzávěry a před přijetím připravované změny územního plánu, které by mohly výstavbu Šantovka Tower znemožnit.

Podoba města v rukách právníků

Olomouc se s kauzou Šantovka Tower dostala do vyhrocené situace, kdy o její podobě již delší dobu rozhodují právníci, nikoli samospráva města a odborníci. Iniciativa Občané proti Šantovka Tower, Za krásnou Olomouc, z. s. žádají olomouckou radnici, aby aktivně jednala – provedla revizi smluv s firmou SMC Development a. s., vyvázala se ze závazků, které jsou pro město zjevně nevýhodné, ne-li protiprávní, a aby vyhlásila stavební uzávěru do dořešení územního plánu – pořízení změny má už teď rok a půl zpoždění. Jedna z mála dobrých zpráv je fakt, že stavební úřad ani přes odvolání neudělil investorovi nezbytnou výjimku z odstupových vzdáleností. Nelze se však spoléhat jen na to, že tak velký projekt ve finále zastaví jeden povolovací proces státní správy.

Kdo píská a kdo skáče?

Korunou všeho pak je řízení o určení právního vztahu ochranného pásma městské památkové rezervace zahájené 29. 3. 2017 jak jinak než z podnětu investora (SMC Development a. s.). Týž úřad, který desítku let rozhoduje na základě existující legislativy o pravidlech či omezeních v pásmu, jež má za cíl chránit městskou památkovou rezervaci, má najednou rozhodovat o tom, zda vůbec ochranné pásmo existuje. Je to pro připomenutí týž úřad, který dal Šantovka Tower třikrát zelenou. Lze se spoléhat na jeho správný úsudek? A potom, lze dohlédnout následky takového řízení, jehož účastníky se staly stovky majitelů nemovitostí na území OP MPR? Existenci ochranného pásma zatím hájí Krajský úřad i Ministerstvo kultury, ale právnické analýzy investora jsou jako vždy krok dopředu.

Jako vedlejší účastníci řízení se o slovo aktuálně přihlásili jednak Univerzita Palackého, která v ochranném pásmu vlastní několik budov a jejíž mnozí reprezentanti jsou kauzou dlouhodobě znepokojeni, jednak majitelé nemovitostí, kteří poukazují na paradox řízení dokreslující systémovou podjatost magistrátní oddělení památkové péče.

Snad prvním jednoznačně pozitivním krokem rady města, potažmo statutárního města Olomouc jako přímého účastníka tothoto řízení, je vyjádření z 23. 5. 2017, jímž rozporuje zpochybnění statusu ochranného pásma MPR s odvoláním na dlouhou lhůtu od jeho vyhlášení a dosavadní obvyklou rozhodovací praxi.

Plánovaná Šantovka Tower

má být umístěna 890 m od budovy radnice, na jižním okraji historického jádra, v ochranném pásmu městské památkové rezervace (existence OP MPR je investorem napadena) svou výškou 78 metrů by se vyrovnala věži olomoucké radnice a převýšila by všechny olomoucké kostely s výjimkou hlavní věže katedrály sv. Václava měla by nesrovnatelně masivnější objem než věže historické Olomouce, kontrastní tvar a skleněnou fasádu byla by viditelná ze samého centra města – z rozhraní Horního a Dolního náměstí dominovala by průhledům městskými třídami na obvodu historického jádra má 23 podlaží s 91 byty

Martina Mertová, spolek Za krásnou OlomoucDavid Helcel, Iniciativa Občané proti Šantovka TowerTomáš Pejpek, ProOlomoucVíce na www.zachrantepanoramaolomouce.cz

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři