design /

Bioluminiscenční osvětlení

Doktorský projekt španělského studenta spojuje biologii a architekturu. Ve svém projektu se autor zabývá možností osvětlení, které vzniká z mikroorganismů. Projekt využívá přirozené svítivosti některých bakterií a řas. Za toto neotřelé řešení si proto odnesl jednu z cen pro mladé architekty v rámci soutěže Holcim Awards.

Eduardo Mayoral , 13. 1. 2014

Koncepce navrhuje konstrukci a výrobu světelných zařízení, která nespotřebovávají elektřinu. Toho je dosaženo pomocí bioluminiscenčních organismů. K dosažení tohoto cíle jsou testovány dva různé druhy mikroorganismů. První z nich jsou bakterie, které přirozeně svítí ve tmě: Vibrio fischeri. Druhý je druh jednobuněčné řasy, která svítí na základě rozpohybování: Pyrocystis fusiformis. V závislosti na získaných výsledcích, jsou navrženy rozličné geometrické předměty, které by měly umožňovat rozptyl světla. Ty jsou speciálně navrženy tak, aby mohly hostit tyto populace a získat co nejlepší výsledky jak z hlediska designu tak i osvětlení.

Na porotu zapůsobila vizionářská síla konceptu, různá kritéria udržitelnosti použitých a kombinovaných fascinujícím způsobem. Projekt pracuje s různými technologiemi využití těchto organismů a snaží se prokázat jejich významnost. Pomocí podobných výzkumů lze výrazně snížit potřebu energie a výrobní náklady a zároveň návrh počítá s jednoduchou konstrukcí a širokým uplatněním.

Zařízení jsou navrženy s použitím jednoduchých organismů a vzhledem ke svému účelu by tak neměl negativně ovlivňovat životní prostředí ani ekosystém. Pokud jde o etické otázky, tak celý projekt nijak nezneužívá žádné vnímající organismy a zároveň nevzniká žádné přidané záření či znečištění. Bioluminiscenční zařízení mohou být použity pro veřejné osvětlení a vytvoření světelných instalací na veřejnosti, osvětlení parků nebo billboardy.

Projekt vznikl na ETSAS Seville University/ GSAPP Columbia University, vedoucím práce byl Carlos Tapia.

Projekt byl oceněn v soutěži Holcim Awards.Další informace o Holcim Awards najdete ZDE, nebo na Facebooku.Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách Holcim Awards.

  • autor: Eduardo Mayoral *
  • publikováno: * 13. 1. 2014

Klíčová slova:

Holcim Awards osvětlení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři